Blog

De blog van de VZW Patient Empowerment heeft geen vaste periodiciteit.  Het enige criterium om een blog te schrijven en naar de abonnees te sturen is de relevantie van de informatie. De blog staat ook open voor gastauteurs. Wil je een blog schrijven of een onderwerp suggereren? Contacteer ons.

“Ooit wist ik het allemaal …”

“Ooit wist ik het allemaal …”

An Staels beschouwt de inzet van ervaringsmedewerkers als een uitstekende methode om de blik van de cliënt niet uit het oog te verliezen. Participatie & Empowerment zijn ook in de geestelijke gezondheidszorg broodnodig!

Gek, gestoord of geschift?

Gek, gestoord of geschift?

Laura De Houwer getuigt over stigmatisering, vooroordelen en wij/zij denken in de psychiatrie. Over disempowerment dus. “Empowerment kunnen we bereiken door ons open te stellen voor de ander en door onze oordelende bril af te zetten”, schrijft ze.

Is er een valkuil aan zorgprofessionalisering?

Is er een valkuil aan zorgprofessionalisering?

Vandaag bestaat goede zorg eerder ondanks, dan dankzij professionalisering, zo schrijft Lynn Cools in deze blog. Adequate zorg is een balans vinden tussen mens en systeem. Mensen kunnen zowel empoweren als disempoweren, en zorgorganisaties evenzeer.

Aan het roer

Aan het roer

Als je het treft met je dokter, kan je als patiënt veel bereiken op het pad naar gelijkwaardigheid. Voorwaarde is dat je eerlijk bent in wat je doet en zegt, dat je argumentatie goed onderbouwd is en dat ze respectvol wordt gebracht. En de arts moet het toelaten uiteraard. Een voorbeeld.

De andere kant: ook een arts kan patiënt zijn.

De andere kant: ook een arts kan patiënt zijn.

Patient Empowerment staat voor oog hebben voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener. Zo zijn ook artsen kwetsbaar. Niet voor niets bestaan organisaties als Arts in Nood en Doctors4Doctors. Maar een arts moet natuurlijk ook patiënt willen zijn. Als arts weet Ilke Montag waarover ze praat.

A walk in the park, of niet?

A walk in the park, of niet?

Sommige mensen herontdekken in deze coronacrisis het wandelen. Dat is gezond en zorg dragen voor de eigen gezondheid is ook een aspect van empowerment. In het geval van een besmettelijk virus beslis je daarenboven ook mee over de gezondheid van anderen.

Toekomstige evenementen

  1. Webinar voor LOK Plastische Heelkunde

    5 mei @ 6:00 pm - 8:00 pm
  2. Live – voor CVS-Contactgroep

    6 mei @ 2:00 pm - 4:00 pm
  3. Live – voor CVS-Contactgroep

    22 mei @ 2:00 pm - 5:00 pm