Blog

Blogs worden doorgaans gelanceerd via de nieuwsbrief van de VZW Patient Empowerment.  Die verschijnt maandelijks al hanteren we als criterium dat we ervoor relevante informatie, standpunten of blogs moeten hebben. We spammen niet!

We publiceren graag blogs van gastauteurs of communiceren over onderzoeken, gebeurtenissen, nieuwe publicaties en initiatieven die gerelateerd kunnen worden aan ‘patient empowerment’.

Wil je een blog schrijven of een onderwerp suggereren? Heb je nieuws? Aarzel niet om ons te contacteren.

Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

Behalve in oorlogs- of rampgebieden, zullen er weinig plaatsen zijn waar de dood zo vaak op bezoek komt als in een woonzorgcentrum. Hoe wordt er omgegaan met afscheid nemen?

Het einde van ons zorgmodel?

Het einde van ons zorgmodel?

De zorgsector staat onder immense druk. Mantelzorger Rudy Cools deelt zijn ervaringen en inzichten uit vijf jaar dagelijkse betrokkenheid in een woon-zorgcentrum. Het is tijd voor actie.

Luister naar je verstand en gevoel

Luister naar je verstand en gevoel

Ik vertelde aan mijn nieuwe oncoloog dat ik op advies van een orthomoleculair arts relevante supplementen ging slikken. Ik hoorde hem denken: “ik vind het klinkklare onzin”.

Ervaringen delen sterkt!

Ervaringen delen sterkt!

Pien de Ruig krijgt in 2021 voor de 3de keer de diagnose borstkanker. Hoe gaat ze haar familie, vrienden en kennissen op de hoogte houden? Daaruit kwam Stamps voort. Dat is een app waar mensen hun persoonlijke verhaal tijdens ziekte of verlies kunnen delen. En steun kunnen ervaren.

Echte gevoelens: durf jij ze tonen?

Echte gevoelens: durf jij ze tonen?

Happy face of happy fake? Waarom we bang zijn voor negatieve gevoelens … Klinisch psychologe Deborah Everaerts vertelt waarom het beter is je gevoelens toe te laten, te accepteren en er constructief mee om te gaan.

‘Anders zijn’, een zegen of een vloek?

‘Anders zijn’, een zegen of een vloek?

Als klinisch psycholoog en getrouwde mama (42jaar) kreeg ik in 2020 de diagnose Usher Syndroom type II, slechthorend van bij de geboorte. Stilaan verlies ik mijn gehoor en mijn zicht. En mijn witte stok blijkt een taboe …

Het zomerdip-effect

Het zomerdip-effect

De zomerdip bestaat en snijdt dieper bij wie hulpbehoevend én alleen is. Laat hen de komende zomer niet in de kou staan!

De moeder aller denkfouten:  het bevestigingsvooroordeel

De moeder aller denkfouten: het bevestigingsvooroordeel

Ook voor zorgvragers en zorgverstrekkers is kritische zin de sleutel tot goede beslissingen. Filosoof Johan Braeckman legt in een reeks korte besprekingen telkens één denkfout onder de loep. In deze eerste zoomt hij in op het ‘bevestigingsvooroordeel’.

De kankertrein

De kankertrein

Ik realiseerde mij niet meteen dat mijn kankerbehandeling een kankertrein was naar een bestemming die ik niet zelf bewust had gekozen. Met een mengeling van verbazing en verontwaardiging heb ik moeten vechten om zelf de richting te bepalen.

Kleine gelukjes, grote gevolgen

Kleine gelukjes, grote gevolgen

Ik ben van nature erg kritisch over de zorg die ik en anderen krijgen. Tegelijk kan ik mij ook bijzonder dankbaar voelen. Steeds vaker let ik erop om daar ook uiting aan te geven.

De toekomst is ‘samen’.

De toekomst is ‘samen’.

Het lijkt wel of we langzaamaan collectief in de ban van angst voor de toekomst zijn. Maar onze toekomst maken we samen. Onze eigen keuzes zijn doorslaggevend. En het is belangrijk ook de opportuniteiten te zien. Leerzaam, ook voor de zorgsector.

Verbanden leggen is verbinden

Verbanden leggen is verbinden

Hoe een zorgverlener het concreet communicatiemiddel van een specifieke bewoner oppikt omdat het ook voor andere residenten bijzonder nuttig kan zijn. Een mooi voorbeeld van verbinding.

De verpleegkundige, advocaat van de patiënt?

De verpleegkundige, advocaat van de patiënt?

Verpleegkunde omvat meer dan het uitvoeren van handelingen. Het gaat om de totale holistische benadering en zorg voor de patiënt. En de verpleegkundige heeft de plicht om, indien nodig, op te treden als advocaat van de patiënt.

Fatsoen of vernedering in de verzorgingsstaat?

Fatsoen of vernedering in de verzorgingsstaat?

Lukt het de Nederlandse verzorgingsstaat om zijn algemene beleidsprincipes van “eigen verantwoordelijkheid”, “zelfredzaamheid” en “participatie” in de praktijk om te zetten? Ook voor ons relevante bedenkingen n.a.v. een boekrecensie.

Seks in een woonzorgcentrum?

Seks in een woonzorgcentrum?

Er hangt een vreemde waas rond seks in een WZC. Alleen het feit dat we oud zijn, lijkt iedereen ineens het recht te geven om te bepalen met wie we welke vorm van lichamelijk contact hebben.

Meer dan communicatie

Meer dan communicatie

In ieder beroep gaat wel eens iets fout, ook in de geneeskunde. Ook bij ingrepen die voor de arts alledaags zijn. Er is dan meer nodig dan communicatie.

Het washandje

Het washandje

Oude lijven moeten zich in een woonzorgcentrum elke dag opnieuw blootgeven aan steeds weer andere ogen en andere handen. Maak kennis met de wetenschap van de washandjes!

De Babbelhut: leren participeren

De Babbelhut: leren participeren

Resident Lieve Flour bracht andere bewoners van het WZC samen in een babbelgroep. Want participeren is een leerproces. Een mooi voorbeeld van empowerment ‘van onderuit’.

De Parelvissers

De Parelvissers

Kritisch zijn over de zorg die soms in woonzorgcentra wordt gegeven, wil natuurlijk niet zeggen dat er enkel kommer en kwel is. Neen, er zijn ook pareltjes …

Het Chihuahua-effect

Het Chihuahua-effect

Chihuahua’s zijn schattig, klein en hebben aandoenlijke snuitjes. Ze zijn om op te vreten. Helaas worden residenten in een woonzorgcentrum soms ook zo gezien.

Luisteren is essentieel!

Luisteren is essentieel!

Als huisarts coachend aanwezig zijn bij een patiënt die een diagnose te verwerken heeft en de consequenties ervan in diens leven moet integreren. Hoe doe je dat?

Waardigheid concreet!

Waardigheid concreet!

Hoe geef je een zorgvrager een gevoel van waardigheid? Dat zit in veel kleine dingen. Soms worden die door tijdsdruk veronachtzaamd. Maar Lieve Flour vindt dat geen excuus.

Zelfbeschikkingsplicht?

Zelfbeschikkingsplicht?

Het begrip zelfbeschikkingsrecht is niet absoluut, eenzijdig en onbeperkt. In het leven hangen aan ieder recht ook plichten of verantwoordelijkheden. Ik vond het mijn zelfbeschikkingsplicht om zelf aan de bel te trekken.

Kan ik nog mijn zorgverstrekker kiezen?

Kan ik nog mijn zorgverstrekker kiezen?

Sommige aspecten van de patiëntenrechtenwet van 2002 blijven in de praktijk dode letter. Hopelijk houdt men rekening met de realiteit als men de wet op de patiëntenrechten update.

Een inclusieve samenleving?

Een inclusieve samenleving?

Karine, moeder van een zoon met ASS, beschrijft de hobbelige weg die ze aflegt naar de diagnose van haar zoon. Om tot het punt te komen waar het schoentje knelt. Haar hart bloedt.

Gips of warme deken?

Gips of warme deken?

Over veerkracht, sterk-zijn en het verschil ertussen. Of is er geen verschil? Waarom zouden we bij een moeilijke emotionele gebeurtenis niet kunnen voorstellen: geen gips, maar wel een warme deken?

De ultieme (toegankelijkheids) check

De ultieme (toegankelijkheids) check

Ooit al in een rolstoel moeten zitten? Ik wel. Dan ondervind je de hindernissen. Helaas wordt nog vaak gedacht dat personen die in rolstoel zitten zowel mentale als fysieke beperkingen hebben. En in mijn geval was het maar tijdelijk …

Julie wil zelf haar doelen bepalen

Julie wil zelf haar doelen bepalen

Julie, een 31-jarige vrouw en mama van drie, komt voor ambulante therapie in ons revalidatieziekenhuis. We trachten haar holistisch te helpen in het moeilijk heroveren van haar autonomie.

Ga naar de inhoud