Onze vrijwilligers
Naast onze partners, kan de vzw Patient Empowerment ook rekenen op vrijwilligers. De vzw hanteert het motto “We vragen eerder aan meerdere mensen weinig, dan aan weinig mensen veel”. Elke vrijwilliger heeft daarom een specifieke en welafgelijnde opdracht en daar beperkt het vrijwilligerschap zich toe. Daardoor kunnen zij hun inzet voor de vzw goed blijven combineren met hun andere bezigheden. Maar wie er zich helemaal in wil gooien, is natuurlijk ook welkom. Er is immers heel wat te doen. Laat het vooral weten als je ook geïnteresseerd zou zijn.
We zijn onze vrijwilligers oprecht erkentelijk voor hun hulp.
“In december 2010 kreeg ik de diagnose Multiple Sclerose. Ik heb geleerd uit de moeilijke momenten en geniet van de goede en mooie momenten. Ik heb vaak contact met zorgverstrekkers en heb ervaren dat juiste informatie krijgen belangrijk is: tijd nemen, luisteren naar elkaar, open en eerlijke communicatie zorgen voor vertrouwen. Lotgenoten leren hoe je tot een goed gesprek kan komen met een zorgverstrekker, geeft me veel voldoening. Ik blog over thema’s zoals gezonde leefstijl, het belang van bewegen, mentale gezondheid en creatieve workshops. De vzw Patient Empowerment sluit mooi aan bij mijn doelstellingen. Ik vind het fijn om mij als vrijwilliger in te zetten en neem contact op met patiëntenverenigingen om hen te motiveren lid te worden. Ik hoop dat we nog veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Want samen staan we sterker en bereiken we meer!”
Els Ockers
Mijn man zag mij al in een rolstoel zitten, en eerlijk gezegd, ik ook.
“Ik ben studente tweede master in de geriatrische revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel en voorvechter van duurzame levenskwaliteit en Patient Empowerment. Uiterst gemotiveerd om mijn vaardigheden voortdurend te ontwikkelen, persoonlijk en professioneel te groeien. Beweging, voeding en mentaal welzijn: ik ben geboeid door de menselijke levensstijl als medicijn tegen problematieken, kwalen en ziekten van deze tijd. Literatuur en cultuur: ik hou van lezen en schrijven, bezichtigen en bewonderen. Sport, natuur en jeugdwerk: ik hou ervan om te sporten, te spelen en in verbinding te staan met de natuur en de medemens.”
Karen Feyen
“Mijn beroep bestond eruit bedrijven en organisaties op basis van onderzoek bij hun doelgroepen te helpen in de ontwikkeling van hun visie, missie en strategie, en zo de te nemen beslissingen gefundeerd te onderbouwen. Intussen ben ik de “opi” van 7 prachtige kleinkinderen waarbij in de verschillende gezinnen zich af en toe wel eens een medische situatie voordoet. Dan ervaar je hoe belangrijk de volledige, juiste en op maat gebrachte informatie en begeleiding van patiënten is. Voor Patient Empowerment vzw begeleid en voer ik de nodige onderzoeken uit om zo een stevige basis van inzichten te verzamelen die de vzw helpen om haar werking en de te stellen prioriteiten te onderbouwen.”
Rolf Verlinden
Lynn De Pelsmaeker heeft reeds 20 jaar patiëntenervaring en kent als geen ander het belang van patient empowerment. Als patiëntenvertegenwoordiger in de GGZ en somatische sector enerzijds en bestuurslid van het Vlaams Patiëntenplatform anderzijds, sensibiliseert ze de zorgsector om open te staan voor geëmpowerde zorgvragers en hen de nodige tools te bieden om zelf aan het stuur van hun zorg te zitten. Regelmatig schetst ze als gastspreker of -schrijver wat er leeft bij zorgvragers. Thema’s die haar nauw aan het hart liggen zijn onder meer zingeving in de zorg, patiëntenrechten & empowerment, hiaten en drempels in het zorglandschap signaleren, doelgerichte zorg, euthanasie in een niet-terminale context en het belang van patiëntenparticipatie en ervaringskennis binnen zorgorganisaties. Lynn zet zich als vrijwilliger in voor de vzw Patient Empowerment.
Lynn de Pelsmaeker
“Ik ben mama van twee kindjes, waarvan de jongste aan een aangeboren aandoening lijdt. De eerste 3 maanden na de geboorte verbleef hij op neonatologie en onderging hij enkele operaties. Ik ondervond tijdens deze periode aan den lijve hoe belangrijk Patient Empowerment is. Het krijgen of niet krijgen van informatie en de manier waarop deze werd gegeven, inspraak in de gekozen behandeling, je gesteund voelen als ouder en ook hoe verschillend elke zorgverlener hierin is. Iedereen komt doorheen zijn leven in contact met de zorg dus dit is iets wat iedereen aanbelangt. Vanuit mijn werk als office manager bij Stairway neem ik een deel van het administratieve luik van Patient Empowerment op.”
Sofie Van Wesemael