Dr. Luc Haenen is hartchirurg in de associatie cardiale heelkunde van het Imeldaziekenhuis sinds 1998, Briant netwerk en voorzitter van de medische raad.

Wat betekent Patient Empowerment concreet? Neem een man met een aortaklep die aan vervanging toe is …

Deze week had ik op mijn raadpleging een jong koppel, Jeroen en Jeanne, beide in het zwart gekleed. Ik stelde mij voor en deed even kort mijn mondmasker naar beneden om mijn ware ik te tonen. Via het klinisch werkstation op de pc had ik al een medisch beeld van Jeroen gekregen. Op ons multidisciplinair overleg met cardiologen en cardiochirurgen bleek dat de aortaklep van Jeroen aan vervanging toe was. Alle ingrediënten volgens de richtlijnen waren aanwezig om Jeroen te voorzien van een nieuwe hartklep. Jeroen en Jeanne aanhoorden het verdict. Met de armen gekruist.

Het verdict

Een metalen, mechanische klepprothese bleek volgens de huidige richtlijnen de ideale behandeling. Hij zou levenslang bloedverdunners moeten nemen. Ik informeerde naar de beroepssituatie en de onderlinge relatie. Jeroen was actief in het internationaal transport van designmeubelen en installeerde design expo’s in binnen- en buitenland. Jeanne was post covid opnieuw gaan studeren: psychologie aan de KUL. Zij voegde er onmiddellijk aan toe dat Jeroen rookte en dat ze hoopte dat haar psychologische studie hem van het roken ging afhelpen. Dat de aortaklep aan vervanging toe was, daar waren de richtlijnen en de multidisciplinaire bespreking het dus roerend over eens. Maar hoe kader je dit bij een jonge(re) patiënt die beroepsmatig, als transporteur, een onregelmatig leven lijdt, rookt en de rest van zijn leven zal moeten leren omgaan met bloedstollingswaarden?

Samen voor en tegen afwegen

Jeroen bleek zich te schamen voor zijn nicotineverslaving. Ik legde uit dat heel wat patiënten die roken een tabacologisch advies nodig hebben. Eerder dan te wachten op het einde van de studie psychologie van Jeanne verwees ik hem naar de tabacoloog van ons ziekenhuis. Daarna bespraken we de problematiek van de antistollingsmiddelen. Ik stelde hem het alternatief voor: een biologische hartklepprothese, tenger als hij gebouwd was, een bindweefselring van 21mm, een grote kans op vroegtijdig falen van de bioprothese (een klep van dierlijk materiaal) en een nieuwe operatie na 12 jaar … Het ideale zou erin bestaan dat door zijn onregelmatig leven hij zelf de antistolling zou kunnen regelen met teststrips zoals bij diabetici. Ik bekeek dan even samen met hen de website van de fabrikant van kunstkleppen en een bloedstollingsmetertje. De armen waren ondertussen niet meer gekruist en hun stoelen waren dichterbij geschoven. Na wat voor- en nadelen te hebben opgesomd, werd de keuze voor de mechanische klep bevestigd en kreeg Jeroen een datum voor de operatie.

De patiënt de mederegie geven

Wat is het doel van Patiënt Empowerment? Niet alleen de patiënt de mederegie geven over zijn gezondheid/behandeling, maar ook keuzes kunnen aanbieden. Eigenlijk gaat het om het zoeken naar partnership tussen patiënt, arts en familie. De keuzes kunnen enkel gemaakt worden als de volledige leefomgeving van de patiënt gekend is. Iets wat op een multidisciplinaire bespreking niet altijd aanwezig is …

_____________________________

Nog niet ingeschreven voor het eerste Patient Empowerment-symposium op 26 oktober?

Ga meteen naar https://www.t-h-e-institute.org/samen-naar-morgen-zorgsymposium

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!