Noks Nauta is niet-praktiserend arts, psychologe en ere-bestuurslid van het Nederlandse Instituut Hoogbegaafdheid Volwassen (www.IHBV.nl). Samen met Lukien Hoiting gaf ze vanuit het IHBV het boek ‘Hoogbegaafde hulpzoekers, Wanneer je er zelf niet uitkomt’ uit. Daarin wordt vooral ingegaan op hoogbegaafden die bij hen passende psychische hulp zoeken.

Voor zorgverstrekkers zijn hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen niet altijd gemakkelijke patiënten, terwijl ze eigenlijk juist wél heel veel informatie geven …

Als je een patiënt bent die je klachten heel anders vertelt dan de gemiddelde patiënt, kun je daar nadelen van ondervinden. Ik ken nogal wat hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen, die mij dit vertellen. Ik herken die ervaringen, omdat ik er zelf ook zo een ben. Omdat ik tevens arts (niet praktiserend) en psycholoog ben, kan ik deze ervaringen scherper herkennen en erover schrijven.

Rare pijn bij knie

Eind 2008 voelde ik een rare pijn bij mijn linkerknie bij het lopen. Het was niet zo erg maar onmiskenbaar een gevoel dat er niet hoorde te zijn. Het was er niet altijd, maar als het kwam was het duidelijk dat het iets was dat er niet hoorde. Ik vroeg me natuurlijk af wat het kon zijn. Ik wist, dat als ik hiermee naar een arts zou gaan, deze zou denken aan de meest voorkomende knieproblemen bij mensen van mijn leeftijd (60+). En ik voelde dat dit iets anders was. Ik voelde iets bij mijn knie en niet in mijn knie. Langzamerhand werd het erger en begin 2011 (dus na 2,5 jaar klachten) besloot ik het aan mijn huisarts voor te leggen. Zoals ik al dacht, had hij geen idee. Maar hij vroeg wel een MRI aan. Daarop was een gescheurde meniscus te zien, maar daar pasten die klachten helemaal niet bij! Toch een verwijzing naar een orthopeed gekregen. Die zag de MRI en meende ook dat mijn klachten niet bij de afwijking op de MRI pasten. Wat te doen? Uiteindelijk hebben de orthopeed en ik besloten dat een kijkoperatie waarbij hij de meniscus zou ‘bijwerken’ ook kon helpen in de diagnostiek. Ik heb dat laten doen. Hij zag verder niets bijzonders en meteen na de operatie merkte ik ook dat de pijn precies dezelfde was.

In de jaren daarna werd de pijn steeds erger, ik kreeg enkele keren per dag vreselijke pijnaanvallen waarbij ik zat te gillen en waar geen enkel middel voor hielp. Ik ben naar de pijnpoli geweest, naar een neuroloog, een sportarts, diverse fysiotherapeuten en niemand wist het. Uiteindelijk heb ik vier en een half jaar na het begin van de klachten een hoogleraar orthopedie gevraagd om te kijken. Hij luisterde naar me, onderzocht me en bekeek de MRI van twee jaar daarvoor. En daar zag hij iets naast de knie. Bij de operatie die hij toen uitvoerde, bleek het een klein angioleiomyoom, een goedaardig tumortje met glad spierweefsel van een bloedvat en zenuwweefsel, ontstaan uit verdwaald weefsel. Na de operatie was de pijn (die er bijna 5 jaar lang was geweest) weg.

Waarom duurde het zo lang?                 

Ik zie verschillende oorzaken waarom het zo lang heeft geduurd.

Vanaf de eerste keer dat ik een arts raadpleegde, vertelde ik dat de pijn naast mijn knie zat. Maar daar heeft niemand echt naar geluisterd. Bij ‘knie’ denkt iedereen aan het gewricht. Ook de mensen die de MRI’s hebben beoordeeld, hebben niet naast de knie gekeken, terwijl het tumortje toch al zichtbaar was op de MRI van 2011.

Ik vertel mijn klachten redelijk rationeel. Ik maak een lijstje van symptomen en vertel die. De mate van last is voor een arts zo niet altijd goed in te schatten, ik ga namelijk altijd door met mijn werk en andere bezigheden. Ik weet nu dat de mate van lijdensdruk bij zeer intelligente mensen vaak niet goed is in te schatten. Dat geldt niet alleen voor somatische maar ook voor psychische klachten.  

Ik huil ook zelden bij een arts, dat vind ik gênant … Ik onderdruk mijn emoties bij een arts omdat ik denk: straks denkt de arts dat mijn klachten psychisch zijn …

Les één: luisteren

De eerste les die ik wil meegeven is, dat zorgverleners echt veel beter moeten luisteren. Een patiënt, en zeker een hoogbegaafde patiënt, kan vaak heel precies vertellen wat hij of zij voelt, waar, wat voor soort pijn, enzovoort. Eigenlijk is dat precies wat ik in mijn medische opleiding leerde om een goede anamnese af te nemen. Veel artsen nemen daar de tijd niet meer voor en gaan meteen onderzoek aanvragen (bloed, röntgen). Ik denk dat investeren in een goede anamnese zowel de effectiviteit als de efficiëntie ten goede kan komen. Het kan onnodige onderzoeken voorkómen. En leiden tot sneller ingrijpen indien nodig. Bovendien voelt de patiënt zich meer serieus genomen. Wie zich niet ernstig genomen voelt, komt vaker terug en vraagt vaker om (soms onnodige) onderzoeken en verwijzingen.               

Les twee: ongebruikelijke klachten

Ik heb als patiënt ervaren hoe moeilijk het is om klachten te hebben die niet in een bekend rijtje horen. Het bleek bij die knie inderdaad een zeldzaam iets te zijn. Maar ook zeldzame dingen komen voor! Ik wist dat. Ik had al eerder in mijn leven een gedraaide eierstok gehad, die ook niet was herkend. Ik heb daar een hele nare herinnering aan. Het was een zogenaamde ‘acute buik’ die de waarnemend huisarts niet als zodanig herkende. Hij dacht dat het darmklachten waren, terwijl ik extreem hevige pijn had en me niet kon bewegen. Maar ik had geen koorts en geen harde buik (dat stond in het rijtje). Later op de dag kreeg ik wel koorts en ik bleef aandringen dat er iets was. In het ziekenhuis vond men eerst ook niets en toen ik grapte dat ik dan maar naar de psychiater zou gaan, ontkende men dat toch wel. De gynaecoloog vond in tweede instantie toch de oorzaak en ik moest toen acuut onder het mes. De eierstok was gedraaid en lag achter de baarmoeder. Het was een ernstige situatie en had niet veel langer moeten duren. 

Les drie: hoogbegaafd en hoogsensitief

Hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen kunnen wat ze voelen vaak heel goed en gedetailleerd omschrijven. Dat zou juist goed kunnen helpen bij een diagnosestelling, maar de arts of andere zorgverstrekker is daar niet aan gewend. Misschien zou het verzamelen van treffende voorbeelden en die in de opleiding als voorbeelden voorleggen, kunnen helpen.

En eigenlijk zijn de lessen die hieruit te halen zijn van toepassing op alle patiënten!   

Op deze blog kwamen opvallend veel reacties.
Lees de samenvatting die Noks daarvan heeft gemaakt.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!