Els Suys is algemeen directeur van WZC Het Prieelshof & Grootkeuken in Oordegem, met ook kort- en herstelverblijf en assistentiewoningen. Ze is verpleegkundige, vroedvrouw van opleiding en specialiseerde zich in gerontologie. Ze is ook Supporting Director binnen Korian.
Stel je een parlement voor, maar dan in een woonzorgcentrum. Residentie Het Prieelshof startte ermee in 2016. De klassieke gebruikersraad was aan een update toe. Het werd een Bewonersparlement geïnspireerd op Active Ageing, vergelijkbaar met het Zweedse Tubbemodel. Belangrijk, want participatie is de basis van Patient Empowerment.

Het Prieelshof wil de levenskwaliteit van haar bewoners verbeteren. Onze visie is dat we elke bewoner zoveel mogelijk volwaardige levensjaren willen geven. Centraal daarbij staat hun participatie: de bewoner beslist mee en behoudt zo de controle over zijn eigen leven. Hij of zij wordt geëmpowerd. Via het Bewonersparlement betrekken we niet enkel bewoners bij het beleid, maar ook hun familie en de medewerkers. Daarmee stappen we af van een beleid dat enkel van bovenaf komt. We laten de bewoners zelf denken in plaats van dat in hun plaats te doen.

De huiskat

Het Bewonersparlement grijpt plaats om de drie maanden in een mooie, aangename setting. Iedereen krijgt een plaats rond de tafel. De bewoners, maar ook familie, vrienden, vrijwilligers en personeel zijn welkom. Elke bewoner wordt gekoppeld aan een familie- of personeelslid. Ieder duo praat vijf minuten over 9 verschillende thema’s. We praten over cultuur, gezondheid, gedrag, persoonlijke factoren, fysieke omgeving, sociale omgeving, economische omgeving en animatie. Nadien ordenen we alle ideeën en werken we 8 ideeën uit.  Bewoners en familieleden staan in voor sturing en realisatie. Het resultaat zijn succesvolle acties op maat. Denk maar aan een huiskat, muren met foto’s uit de buurt, een muziekkamer met lp’s, buffetkarren, een beweegbank, …

Participatie: ‘Elke dag beter’-bord voor medewerkers

Het participatieprincipe passen we ook toe ten overstaan van de eigen medewerkers, van onderhoud en Kelap-team (kine-ergo-logo-animatie-psychologe) tot de keuken, zorg en leidinggevenden. Iedereen is gelijkwaardig en ieders suggestie is welkom. Een zogenoemde visiebewaker en een projectbegeleider houden alles up-to-date en ontwerpen leuke wist-je-datjes om iedereen nog meer te betrekken. We schenken ook aandacht aan het welzijn van de medewerkers. Ze kunnen terecht bij onder meer een welzijnscoach en een lachcoach.

Geen klaagmuur

Ieder team medewerkers heeft een ‘elke dag beter’-bord. Vertrekkend van de basisvisie leggen ze de klemtoon die voor dat team belangrijk is. Samen kijken ze naar wat beter kan. Daar leert iedereen van. Het bord is geen klaagmuur. Het stimuleert de medewerkers om mee na te denken over de organisatie en om werkpunten op een positieve manier aan te brengen. Openheid is hierbij belangrijk. De borden hangen gewoon in de gang, zichtbaar voor bewoners en hun familie. Ze kunnen meevolgen en reageren. Op die manier evolueert de participatie doorlopend.

Active Ageing

Active Ageing heet het proces waarbij we voor de bewoners zoveel mogelijk kansen creëren om op een veilige manier gezond te zijn en om te participeren. Het Prieelshof zet daartoe de participatie van de bewoners in via het Bewonersparlement. Het stimuleert de ganse organisatie en verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid van elke deelnemer. Vernieuwen en verbeteren werd zo een doorlopend aandachtspunt. Het Bewonersplatform realiseert gemiddeld 32 projecten per jaar. Info over WZC Residentie Het Prieelshof via https://www.korian.be/nl/woonzorgcentra/kor/1-het-prieelshof. __________________________

Voortaan een melding krijgen als er een nieuwe blog is gepubliceerd of als er nieuws is m.b.t. Patient Empowerment? Abonneer je via de link op de homepage.

Wil je zelf een ervaring of standpunt delen via de blog van de vzw Patient Empowerment? Laat het ons weten.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!