Een essay: hoe humaan is onze zorg?
Het verhaal van de 70-jarige weduwe Marijke is exemplarisch voor de manier waarop wij vaak met patiënten omgaan. Auteur Edgard Eeckman laat je haar moeizame tocht doorheen de zorg mee beleven. Het draait allemaal rond de manier waarop het zorgsysteem en de zorgverstrekkers (thuiszorg, ziekenhuizen, artsen, woonzorgcentra) met zorgvragers omgaan. Hoeveel aandacht voor en empathie met hebben we voor mensen die moeten worstelen om de juiste weg te vinden naar waar ze recht op hebben?
Ons zorgsysteem kraakt in zijn voegen. Het wordt stilaan onbetaalbaar, de zorgnood stijgt en er is een tekort aan zorgverstrekkers en financiële middelen. Experts en beleidsmakers zijn het erover eens: er is nood aan een grondige hervorming. Het schaakbord van de zorg lijkt ondoorgrondelijk. Maar zou niet in de eerste plaats de patiënt, de cliënt, de resident aan zet moeten zijn? Is het belangrijkste schaakstuk niet de mens op het kwetsbaarst van zijn bestaan, als hij hulpbehoevend is?
Dit essay bevat de tekst van de gelijknamige theater voorstelling van Edgard Eeckman, maar bovenal de analyse ervan. Het boek, dat werd uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, telt 128 pagina’s. Het is het 4de boek in een nieuwe publicatiereeks van de denktank Kwintessens van het Humanistisch Verbond.
Bestellen kan via https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/marijke-begrijpt-het-niet
Praktijkboek Patient Empowerment voor Zorgverstrekkers
Het ‘Praktijkboek Patient Empowerment voor Zorgverstrekkers’ is uitgegeven door Politeia. Het telt 106 pagina’s (16 op 24 cm), heeft een harde kaft en is afgewerkt met metalen wire-o/ringen.
Patient Empowerment is geen vrijblijvend concept. Het heeft een zeer duidelijke betekenis dat vraagt om een specifiek gedrag van zorgvragers en zorgverstrekkers, in elk domein van de zorg. Dit zeer actuele praktijkboek richt zich tot zorgverstrekkers in de breedste betekenis van het woord, maar ook tot de directies van zorgorganisaties en zelfs tot eenieder die in een zorgorganisatie werkzaam is.
Dit praktijkboek ‘Patient Empowerment voor Zorgverstrekkers’ onderscheidt zich door zijn uiterst concrete inslag. Het concept Patient Empowerment wordt precies gedefinieerd en vervolgens omgezet in een groot aantal zeer concrete tips. Daaruit kan elke zorgverstrekker zelf kiezen welke tip voor welke zorgvrager in een specifieke situatie aangewezen is.
Redacteurs Lynn De Pelsmaeker en Edgard Eeckman hebben de talrijke soms kleine maar voor de zorgvrager vaak veelbetekenende empowerende gedragselementen van zorgverstrekkers en zorgorganisaties gedistilleerd uit omvangrijke literatuur, uit focusgroepen en contacten met zorgvragers en uit gesprekken met zorgverstrekkers.
Het Praktijkboek bestellen via Politeia.
Basisboek over Patient Empowerment
Dit actueel boek is tegelijk het toegankelijk verslag van wetenschappelijke inzichten rond Patient Empowerment én een persoonlijk getint verhaal. Communicator, onderzoeker en auteur Edgard Eeckman baseert zijn betoog over de relatie tussen patiënt en arts zowel op wetenschappelijk onderzoek als op zijn eigen persoonlijke ervaring met de gezondheidszorg.
Daarbij houdt hij steeds de mens voor ogen. De mens in de patiënt en in de zorgverlener. Hij bekijkt de macht in de relatie patiënt-arts vanuit een ongebruikelijke invalshoek. Op de achtergrond van de relatie sluimert afhankelijkheidsmacht: een macht die niet altijd zichtbaar is, maar wel grote invloed kan hebben op het gedrag van de patiënt. En op dat van de zorgverlener.
Vanuit zijn ongebruikelijke visie op macht detecteert de auteur de concrete ingrediënten van Patient Empowerment en geeft hij aan wat het antwoord zou kunnen zijn op de bestaande asymmetrische machtsrelatie tussen patiënt en zorgverlener.
Een warm beargumenteerd pleidooi voor een gelijkwaardige patiënt-zorgverlener relatie. Een verhaal dat tegelijk de toegankelijke analyse is van een wetenschappelijk onderzoek. Artsen, maar ook andere zorgverleners, zorgorganisaties en niet in het minst ook patiënten en patiëntenverenigingen vinden in dit boek talrijke nieuwe inzichten.
Het boek, dat werd uitgegeven door Politeia, telt 188 pagina’s, is rijk geïllustreerd met cartoons van Arnulf.be en kan worden besteld bij Politeia.