Het Nederlandse NIVEL-instituut stelt vast: dankzij veel inspanningen zijn patiënten beter in staat om mee te beslissen, maar ze beslissen vandaag niet meer mee dan vijf jaar geleden. Dit blijkt uit een deelstudie van de Nivel Transparantiemonitor waarin onderzocht werd hoe mensen het samen beslissen ervaren.  

In de afgelopen vijf jaar zijn er in Nederland veel initiatieven geweest om patiënten meer in staat te stellen om samen met hun arts te beslissen over welke behandeling het beste bij hen past. Denken we maar aan de breed gedragen en knappe campagne ‘Samen beslissen’ (zie de afbeelding hieronder).

Uit een deelstudie van de Nivel Transparantiemonitor, waarin onderzocht werd hoe mensen het samen beslissen ervaren, blijkt nu dat dit niet heeft geleid tot een toename van dit “samen beslissen”. Wel blijkt dat patiënten iets meer in staat zijn om samen te kunnen beslissen. Dit zou te danken zijn aan het gebruik van (uitkomst)informatie en keuzehulpmiddelen over de kwaliteit van zorg.

In 2023 geeft de helft van de ondervraagde patiënten aan dat de arts met hen een afspraak maakt over het vervolg van hun behandeling (56%). Daarnaast merkt meer dan de helft van de patiënten dat de arts hen helpt alle informatie te begrijpen (64%). Patiënten zien minder vaak dat de arts van hen precies wil weten hoe zij betrokken willen worden bij het nemen van een beslissing over hun behandeling (37%). Ook vinden patiënten dat de arts de verschillende opties niet grondig samen met hen afweegt (37%). Deze ervaringen van patiënten blijken in de afgelopen vijf jaar niet veel veranderd.

Wat belemmert volgens jou samen beslissen?

Het is nochtans wetenschappelijk aangetoond dat een zorgvrager mee laten beslissen bijdraagt tot de therapietrouw.

Wat belemmert volgens u samen beslissen? En hoe kunnen we de hindernissen zo klein mogelijk maken? Geef uw reactie onder dit artikel of mail naar info@patientempowerment.be.

In het kader van deze vraag is de whitepaper van HealthNest ook relevant. Immers, wellicht is gezondheidsgeletterdheid ook belangrijk om mee te kunnen beslissen.

Voor info over het NIVEL-onderzoek klik je HIER.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!