Het tempo van de inspanningen om de gezondheidsgeletterdheid van de Belgen te verbeteren, moet hoger. Dat stelt HealthNest in een hoogstrelevante whitepaper bedoeld voor zorgorganisaties, politieke beslissingnemers en overheden.
Gezondheidsgeletterdheid is een voorwaarde om mee aan het stuur te zitten van je eigen zorg, om geëmpowerd te zijn dus. Om een gezondere samenleving te creëren, moeten we mensen helpen hun gezondheid te begrijpen, de juiste keuzes voor hun gezondheid te maken en zich bewust te worden van de manier waarop levensstijlen hun welzijn kunnen beïnvloeden. Dat betwist niemand. En dat gezondheidsgeletterdheid daartoe een belangrijke stap is evenmin. Maar het tempo van de inspanningen om dit te bereiken, moet hoger!
Dit is het standpunt dat wordt verdedigd in een Whitepaper van HealthNest, een coalitie van professionals en organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de manier waarop gezondheidsvaardigheden aangepakt worden in België. HealthNest is een initiatief van MSD, Deloitte hield de pen vast van de whitepaper en de partners van HealthNest leverden mee input. De vzw Patient Empowerment is er één van.
Een kader voor organisaties om initiatieven te nemen
In deze whitepaper verkennen we de belangrijke thematiek van gezondheidsgeletterdheid, waar vaak ook naar verwezen wordt als gezondheidsvaardigheden. Enerzijds biedt het document een uitgebreid kader voor organisaties om initiatieven te nemen om gezondheids-geletterdheid te verhogen. Anderzijds richt het zich tot beleidsmakers in België en de rol die zij te spelen hebben. Immers, gezondheidsvaardigheden zijn niet alleen een bezorgdheid van zorgvragers. In een tijdperk van complexe zorgsystemen en een enorme hoeveelheid informatie moeten zowel organisaties als beleidsmakers zich inzetten om gezondheidsgeletterdheid aan te pakken, ongelijkheden te verminderen en het welzijn van de gemeenschap te bevorderen.
De vijf pijlers van het verhogen van de gezondheidsgeletterdheid
Het document bouwt verder op de uitkomsten van de conferentie die HealthNest in juni 2023 organiseerde. Het vertrekt van vijf fundamentele pijlers:
- Bevorderen van gezondheidsgeletterde organisaties
Organisaties weten hoe informatie op een toegankelijke manier aan te bieden - Professionele werknemersontwikkeling
(Gezondheids)professionals zien het belang van gezondheidsgeletterdheid in en kunnen ernaar handelen - Geïntegreerde gezondheidsinformatie (& oriëntatie)
Burgers weten hoe en waar gezondheidsinformatie te vinden die betrekking heeft op hun eigen (veelzijdige) situatie en hebben gemakkelijk en betaalbaar toegang - Gezondheidsinformatie
Beschikbaarheid van gezondheidsinformatie gebaseerd op feiten en op maat gemaakt - Bevorderen van kritische beoordeling (Burgers)
Burgers kunnen goed geïnformeerde beslissingen maken op basis van persoonlijk relevante informatie.
Voor organisaties van uiteenlopende aard
De eerste vier hoofdstukken van de whitepaper richten zich tot organisaties van uiteenlopende aard. De bevindingen en suggesties zijn voorgesteld op basis van hun toepassingsgebied:
- richten op de eigen organisatie (1),
- maatregelen integreren in producten en diensten (2),
- actie ondernemen binnen de gemeenschap (3)
- en uiteindelijk binnen het bredere ecosysteem (4).
Alle hoofdstukken bevatten concrete voorbeelden uit de praktijk.
Vervolgens gaat de whitepaper specifiek in op de rol van de overheden in het faciliteren van gezondheidsvaardigheden in België en in de regio’s.
Een praktische samenvatting van de volgende stappen voor zowel organisaties als beleidsmakers en een referentielijst ronden de whitepaper af. Het document telt 41 pagina’s. Het document is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.
OPROEP
aan zorgorganisaties, politieke beslissingnemers en overheden
HealthNest en zijn partners – waaronder de vzw Patient Empowerment – roepen alle zorgorganisaties, politieke beslissingnemers en overheden op om hun whitepaper ‘Een versnelling in gezondheidsgeletterdheid’ als inspirerende gids te gebruiken om concrete en versnelde stappen te zetten in het versterken van de gezondheidsgeletterdheid in ons land.
Download hier (in pdf):
De whitepaper in het Nederlands
De whitepaper in het Frans
De whitepaper in het Engels