Omdat zijn vader en nonkel stierven aan slokdarmkanker heeft Eddy daar doorlopend een lichte ongerustheid over. Hij volgt al een tijdje het advies van dr. Luc Colemont om darmkanker te voorkomen door tijdig te screenen dat hij in media leest. En met resultaat: er werden eerder al twee gezwelletjes weggenomen, waarvan ééntje kwaadaardig. Gelukkig geen erg omdat hij er op tijd bij was (met dank aan Luc!). Dit keer liet hij ook eens in zijn slokdarm en maag kijken. En wat bleek?

“Het was een goed idee om dat eens te laten checken”, zei de specialist hem nadien. Er werden zowel in de slokdarm als in de maag lichte en wat minder lichte ontstekingen gevonden. Er werden wat biopties genomen. Daaruit bleek dat op één plaatsje veel activiteit was en daarom moet hij binnen enkele weken nog eens in de slokdarm laten kijken. Als check weeral en om het resultaat te zien van het geneesmiddel dat hij tot dan tweemaal daags moet nemen.

“Kan dat door die reflux komen?”, vroeg Eddy aan de specialist, want dat heeft hij namelijk. Dat kon. En hij moet zure voeding vermijden, maar in elk geval is het medicament veel effectiever dan de aanpassing van de voeding, zo werd hem gezegd.

 

“Niet gemotiveerd tot een gedragsaanpassing”

Ik liet het verhaal van Eddy bezinken. Ik stel vast dat met medicatie het symptoom wordt bestreden maar dat noch de specialist noch de huisarts zich op een ernstige manier bogen over de mogelijke oorzaak of oorzaken. Niemand vroeg hem naar zijn eet- en drinkgewoontes. De huisarts gaf slechts enkele algemene voedingstips.

Wat hadden ze dan moeten doen? Ze hadden Eddy moeten vragen naar zijn eetgewoontes en in overleg met hem heel concreet moeten zeggen wat hij daaraan best zou aanpassen. Door dat niet te doen, werd hij niet gemotiveerd om door een gedragsaanpassing dergelijke ontstekingen in de toekomst te voorkomen. Nochtans is hij daar helemaal toe bereid. Hij werd echter niet aangemoedigd om de controle over zijn eigen gezondheid te nemen.

Dat is nochtans waar het in patient empowerment om draait: de patiënt er dermate bij betrekken dat hij of zij een heel duidelijk & concreet zicht heeft op probleem en remedie. Zodat hij er vervolgens zelf de verantwoordelijkheid voor kan nemen. Maar dan moeten de zorgverleners natuurlijk mee gaan in dezelfde gedachte …

 

Voortaan een melding krijgen als er nieuws is m.b.t. Patient Empowerment of als een nieuwe blog is gepubliceerd? Abonneer je via de link op de homepage.
Deel deze blog en zwengel de gedachtenwisseling aan.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!