Op die zondagavond dat onvoorspelbare wind brutaal de boomtakken doet dansen, denk ik aan iedereen die op de baan is om anderen te helpen om de gevolgen van de storm te bedwingen. De politie, de brandweer, de hulpdiensten, … al die mensen die zich met veel engagement inzetten en niettemin vaak de wind van voren krijgen.

Ik heb agressie tegenover hulpverleners nooit begrepen en ik zal daar ook nooit bij kunnen. De meeste zorgverleners zijn intrinsiek positief gemotiveerd om het beste te doen voor anderen, daarvoor kozen ze voor die job. Die job die soms lastig en zeer veeleisend kan zijn. Vaak zijn het mensen die door hun eigen zorgzaamheid voor anderen zichzelf schaden.  Ze doen dan overvloedig goed ten koste van zichzelf en komen terecht in bijvoorbeeld burn-outs. Daarenboven ondergaan ze vaak onmogelijke situaties omdat een protest zou kunnen leiden tot minder steun aan wie de hulp nodig heeft en dat willen ze uiteraard niet. Om anderen helpen is het hen immers boven alles te doen. Het is belangrijk dat we ook altijd begrip hebben voor hun situatie en perspectief.

Buiten stormt het en ik zit veilig binnen achter mijn pc. Ik weet dat als een populier van bij de buren op ons dak en op ons valt we op de hulp van die zorgverleners kunnen rekenen. Op een mum van tijd zullen ze er staan en ons helpen. En daar doe ik mijn hoed voor af.

Hulpverleners aller landen, nationaliteiten en culturele achtergrond … ik ben jullie oprecht dankbaar. Mijn respect, bewondering en oprechte waardering hebben jullie!

De VZW Patient Empowerment brengt eind 2020 een werkboek voor zorgverleners en een strip voor patiënten uit. Daartoe lanceerde het een dialoog om samen (patiënten + zorgverleners) een antwoord te laten geven op de vraag: hoe kan een patiënt zoveel mogelijk een gevoel van controle en autonomie hebben tijdens zijn zorgproces? Hoe voorkomen dat een zieke mens zich machteloos voelt? Geef ook jouw mening en visie. Ga meteen naar de actiepagina.

 

Voortaan een melding krijgen als er nieuws is m.b.t. Patient Empowerment of als een nieuwe blog is gepubliceerd? Abonneer  je via de link op de homepage.

_______________________________________________________

Verslag Raad van Bestuur VZW Patient Empowerment 29-1-2020

De Raad van bestuur van de VZW patient Empowerment kwam bijeen op 29 januari jl. Een greep uit het verslag:

 • De vraag om uiteenzettingen te geven vanuit zeer uiteenlopende hoeken is erg groot en neemt toe. Het basisboek “Balanceren tussen macht en onmacht” is al bijna aan een tweede druk toe. Ook de vraag om concreet advies bij bijv. patiëntenparticipatie groeit.
 • Tegen eind 2020 wil de VZW een werkboek voor zorgverleners en een strip voor patiënten uitbrengen.
 • De campagne om voor het werkboek en de strip ook inhoud te vergaren van patiënten en zorgverleners wordt geïntensifieerd, o.m. via Facebook en Linkedin.
 • De VZW zoekt geëngageerde ondersteuning bij het uitwerken van belangrijke dossiers voor bijv. fondsenwerving en grote redactionele opdrachten. Deze ondersteuning is geheel voluntaristisch.
 • Het kernwoord van de VZW is ‘Samen’. Gezocht:
  • Samenwerking met sleutelspelers in de gezondheidszorg
  • Individuele en corporate leden
  • Structurele financiering: vandaag komen de inkomsten volledig van de leden, spreekbeurten en occasionele giften en de financiële situatie is haalbaar voor 2020. Daarna moet de financiering stilaan structureel worden. Daartoe wordt de ledenwerving intensiever en worden bedrijven en allerhande instanties gecontacteerd.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!