Pien de Ruig, (1962, getrouwd, moeder van vier kinderen) was bestuurslid bij Voedselbanken Nederland toen ze voor de derde keer de diagnose borstkanker kreeg. Haar ervaringen zette ze om in de sociale onderneming Stamps. Ze is samen met haar dochter Tess co-founder. Stamps ontwikkelde een app waar mensen hun persoonlijke verhaal tijdens ziekte of verlies kunnen delen en het een plek kunnen geven. En steun ervaren. Ga daarvoor naar www.Stamps-app.com
“Daar weet ik niks van”, zei mijn nieuwe oncoloog toen ik hem vertelde dat ik ook de adviezen van een gerenommeerd orthomoleculair arts ter harte nam en relevante supplementen ging slikken. Ik hoorde hem eigenlijk zeggen: “en ik vind het klinkklare onzin”.
Omdat het de derde keer was dat ik geconfronteerd werd met kanker, kende ik het aanbod aan complementaire behandelingen inmiddels goed. Ik had me daar de voorgaande 20 jaar ruimschoots in verdiept, zoekende naar een holistische aanpak. Ik had er na de vorige twee diagnoses dankbaar gebruik van gemaakt. Supplementen geslikt, gezond geleefd, veel gesport, maar ook o.a. Reiki gedaan en een oude wijze Chinese arts bezocht. Tegen alle verwachtingen en statistieken in, was ik 20 jaar later nog in leven. Niemand kan mij met zekerheid vertellen of één van de onderdelen of het hele pakket daarbij geholpen heeft. Wellicht was het een mentale kwestie? Mij leverde deze brede aanpak veel vertrouwen op en voor mij werkte het dus uitstekend.
Het belang van je gehoord & gezien voelen
Ik had geaarzeld om het deze nieuwe oncoloog te vertellen (mijn vorige oncoloog was gepensioneerd). De goede man was gepromoveerd, gespecialiseerd en werkte bij het beste oncologische ziekenhuis van Nederland. Ik was heel blij geweest dat ik bij dit ziekenhuis terecht kon. Het was er altijd waanzinnig druk en de specialist had steeds (slechts) 10 minuten de tijd voor mij.
Ik vertelde het hem toch, want ik zocht advies, goedkeuring en vond dat hij het moest weten dat ik naast de reguliere zorg ook nog complementaire zorg zocht. Wat als de supplementen van invloed zouden zijn op de operatie of kuren? De orthomoleculaire* arts had overigens al duidelijk gemaakt wat ik beter niet kon slikken vlak voor de operatie en tijdens een chemo. Zij had zich erin verdiept en wist het exact.
Blij met second opinion
Na de reactie van de oncoloog besloot ik een tweede mening te vragen bij een gespecialiseerde borstkankerkliniek. Wat een opluchting toen ik mij daar gehoord en gezien voelde. De oncologe gaf aan zelf nog niet veel te weten van complementaire behandelingen maar dat ze wel een collega had die kon adviseren. En ja hoor, via de collega kreeg ik hetzelfde advies als van de orthomoleculaire arts. Voedingssupplementen met antioxidanten zoals vitamine C kunnen betekenisvolle gunstige effecten op de gezondheid hebben.
Ik besloot de overstap te maken van het beste oncologische ziekenhuis naar deze gespecialiseerde kliniek. Geen makkelijk stap. Het hielp dat ik een vrij standaard tumor had en idem behandeling kreeg. Maar het hielp vooral dat ik als mens gezien werd en mij gehoord voelde. Achteraf gezien lijkt het een eenvoudige stap; je bent zoveel meer dan je tumor en wilt ook zo gerespecteerd worden.
Destijds moest ik sterk in mijn schoenen staan om mijn besluit mee te delen aan de betreffende oncoloog. Het hielp dat ik wist wat ik wilde en ik durfde naar mijn gevoel te luisteren. Hij is ons gesprek wellicht al lang vergeten.
* Meer info over orthomoleculaire of nutritionele geneeskunde.