Deborah Everaerts is klinisch psychologe met meer dan 15 jaar ervaring in het begeleiden van mensen en het geven van vormingen. Ze heeft een ruime ervaring in human resources, HR-beleid, rekrutering, opleiding en het bieden van psychologische ondersteuning. Enkele jaren geleden ondervond ze zelf hoe het is om patiënt te zijn. Daarom heeft ze besloten haar persoonlijk en professioneel leven te wijden aan het psychisch welzijn van mensen. Als klinisch en erkend psychologe wil ze anderen met een hulp- en/of zorgvraag psychologische ondersteuning bieden. Daarbij is haar eigen ervaring een sterke meerwaarde. Daarnaast wil ze graag andere doofblinden helpen en werken aan het bekendmaken van wat ‘doofblindheid’ betekent voor mensen met auditieve en/of visuele beperking(en). 

Happy face of happy fake? Waarom we bang zijn voor negatieve gevoelens …

Veel mensen weten niet hoe ze om kunnen gaan met negatieve gevoelens. Of men heeft niet geleerd hoe om te gaan met gevoelens, of er zijn zelfs negatieve ideeën over gevoelens. Mensen willen van hun negatieve gevoelens af. Ze willen zich niet angstig, boos, verdrietig, gefrustreerd, … voelen. Ze willen happy zijn.

Denk maar aan uitspraken zoals “Stel je niet zo aan”, “Je moet sterk zijn” of “Wat gaan anderen wel van mij denken?” Daardoor gaan mensen negatieve gevoelens wegduwen of negeren. Maar emoties, ook de onaangename, zijn essentieel. Ze hebben een signaalfunctie: ze wijzen je op wat belangrijk is in je leven.

Bijvoorbeeld:

  • Verdriet bij een verlies laat zien hoeveel je geeft om degene die er niet meer is.
  • Boosheid wijst op een onrecht of een waarde die geschonden is.
  • Angst beschermt je tegen mogelijke gevaren.

Door gevoelens te onderdrukken, mis je deze waardevolle signalen.

Het masker van sociale media

Op sociale media lijkt alles perfect: mooie vakanties, gelukkige gezichten en bijzondere momenten. Maar dit is vaak slechts een façade. Hoe vaak zie je dat iemand verdriet of frustratie deelt? En als dat gebeurt, hoe oprecht is de steun die die persoon ontvangt?

In het echte leven vergeten we soms écht contact te maken. Het sturen van een kaartje of een bezoekje aan iemand in rouw, is minder vanzelfsprekend geworden. We leven in een tijdperk van snelle likes en oppervlakkige gesprekken, terwijl juist oprechte aandacht het verschil maakt.

Gevoelens: de balans vinden

Gevoelens hoeven niet altijd geanalyseerd of volledig doorgepraat te worden. Ze verdienen wél erkenning. De uitdaging is om een balans te vinden en die is voor iedereen anders. Het is oké om verdrietig of boos te zijn, zolang je deze emoties beleeft en doorleeft op een sociaal aanvaardbare wijze.

Het raakt me alleen heel diep dat mensen bijna schrik hebben om maar iets te voelen en zeker bang zijn voor negatieve gevoelens.

In sommige levensfasen is het moeilijk om met emoties om te gaan. Het is dan belangrijk om tijd en ruimte te nemen om je gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan. Dit geldt voor iedereen, ongeacht of je een open of eerder een gesloten karakter hebt.

“Ik ben boos om wat je gedaan hebt, maar ik hou nog steeds van je.”

Als ouder maakte ik mij ooit heel boos op mijn zoon. Mijn boosheid was terecht, maar ik merkte hoe onzeker hij daardoor werd. Om hem gerust te stellen, zei ik tegen hem: “Ik ben boos om wat je gedaan hebt, maar ik hou nog steeds van je. Ik moet even afkoelen, we praten er later over.”

Het helpt om gevoelens te benoemen en te duiden. Dit maakt duidelijk dat boosheid of verdriet niet het einde van de wereld is, maar een deel van het leven waar je samen doorheen kunt gaan. Dat kan door elkaar ruimte te geven en in dialoog te gaan.

Waarom gevoelens tonen je sterker maakt

Negatieve gevoelens wegduwen kan verleidelijk zijn, maar dat maakt ze niet minder aanwezig. Sterker nog, ze kunnen zich opstapelen en leiden tot fysieke of psychische klachten. Door je emoties te erkennen, geef je jezelf de kans om je emoties te doorleven en dóór te leven.

Het voelen en uiten van gevoelens, ook negatieve, kan bovendien anderen inspireren hetzelfde te doen. Je geeft daarmee het signaal dat het oké is om mens te zijn, met al je emoties.

Kwetsbaarheid is een kracht

We leven in een paradox: we streven naar geluk, maar sluiten ons af voor de pijn die bij het leven hoort. Toch is het juist die kwetsbaarheid die ons menselijk maakt.

Als je jezelf afsluit voor verdriet of verlies, sluit je je ook af voor liefde en vreugde. Wie veel heeft om voor te leven, heeft ook veel te verliezen. Maar dat maakt het leven net zo waardevol.

Omring je met de juiste mensen

Omgaan met emoties vraagt enige moed van jezelf om ze te erkennen en er op een constructieve wijze mee aan de slag te gaan. Wat – of beter – wie heb je daarvoor nodig? Het vraagt om mensen die de tijd nemen om naar jouw geluk, verlies of pijn te luisteren.  Kies voor mensen met een luisterend oor, die je steunen en energie geven. Zij zijn het die een sprankel in je leven brengen, zelfs in moeilijke tijden.

Leef met je hele hart

Het leven is niet altijd mooi en dat hoeft ook niet. Negatieve gevoelens horen erbij en maken de positieve momenten des te waardevoller. Door je gevoelens toe te laten, te accepteren en er constructief mee om te gaan, leer je wat echt belangrijk is in je leven.

Sta jezelf toe om te voelen, want dat is wat het leven de moeite waard maakt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!