Els Ockers kreeg in december 2010 de diagnose Multiple Sclerose. Ze was jarenlang actief als hulpverlener bij CAW Oost-Vlaanderen. Om lotgenoten te helpen, schreef ze in 2014 het boek ‘Mijn pop up brein’. In 2015 begon Els te bloggen over haar leven als chronisch zieke patiënt (mijnpopubrein.weebly.com). Sinds kort is Els zich meer aan het verdiepen in leefstijlgeneeskunde. Via haar nieuwe blog levenswandels.com wil ze hierover meer vertellen. Els is ook actief als vrijwilliger bij de MS-Liga Vlaanderen.
“Zullen we het eens over een andere boeg gooien?”. Met deze vraag begon mijn huisarts zijn mailtje naar mij. Zijn vraag maakte alles anders.

We worden ziek en terwijl we in de wachtzaal zitten, koesteren we de stille hoop dat de arts alles met een pilletje kan oplossen en hij of zij je snel terug op de been krijgt. Zelf had ik vaak af te rekenen met pijn en ik nam veel pijnstillers. Die zorgden voor vervelende bijwerkingen. Ik voelde me futloos, begon de verbinding met mensen rondom mij te verliezen en voelde me nogal nutteloos … De vraag van mijn huisarts wekte mijn nieuwsgierigheid. Nog diezelfde avond ging ik op consult en leerde ik de term ‘leefstijlgeneeskunde’ kennen. Voor het eerst sinds lange tijd kreeg ik terug een sprankeltje hoop. Er bleek een manier om uit de negatieve spiraal te komen en mijn huisarts wilde mij hierin begeleiden. Tegelijk kreeg ik de regie in handen en ik hield ze.

Ik kreeg de regie in handen

Stap voor stap ben ik begonnen aan een gezonder leven. Eerst door het aanpassen van mijn voedingspatroon (zoveel mogelijk groenten en fruit, geen ultra bewerkte producten en suikers meer). Al na 4 weken voelde ik resultaat. Ik had minder pijn en kreeg meer energie. Ook de vermoeidheid was zo goed als verdwenen. Ik beweeg ook meer. Ik ga nu vaak wandelen en fietsen en geniet van de natuur. Ik neem de trap in plaats van de lift en parkeer mijn auto een eindje verderop als ik ergens een afspraak heb. Vele kleine aanpassingen helpen om fit te blijven. Voor mij was het belangrijk dat ik zelf kon bepalen hoe ik het ’anders leven’ zou aanpakken. Door in dialoog te gaan met mijn zorgverleners kreeg ik een beter inzicht in mijn ziekte. Welke rol speelt mijn manier van leven en wat kan ik er zelf aan doen? Dat zette mij aan mijn gedrag te veranderen. Want je leefstijl aanpassen is vooral werken aan je manier van leven. Informeren, inspireren en checken door de zorgverleners wat het effect is van de interventies is essentieel om mij op de goede weg te krijgen en te houden. Mijn kinesist motiveert mij om vooral in beweging te blijven en heeft een trainingsprogramma opgesteld. Hij zorgt ook voor de nodige peptalk, wanneer het wat minder goed gaat. Mijn huisarts contacteert mij geregeld om te luisteren hoe alles verloopt en is altijd bereid om samen te bespreken welke zaken er misschien nog anders kunnen.

“Ik weet nu dat het oké is om je af en toe niet oké te voelen”

Maandelijks ga ik op gesprek bij een psychologe, want ook de mentale gezondheid is belangrijk. Toen ze me na een eerste afspraak vroeg hoe ik het gesprek had ervaren en met welk gevoel ik naar huis ging, wist ik dat het goed zat. Het betekende veel voor mij dat ze bezorgd was. De gesprekken zorgen ervoor dat ik zaken eens vanuit een ander perspectief bekijk. Ik weet nu dat het oké is om je af en toe niet oké te voelen. Het toelaten van deze gevoelens en even uithuilen helpt om er daarna terug tegenaan te gaan. Ik ben sinds kort ook gestart aan een opleiding als ‘creatief therapeut’. Mijn neurologe was enthousiast toen ze vernam dat ik opnieuw aan het studeren ben.

“Ik ben zelf op zoek gegaan naar zorgverleners die samen met mij dit avontuur wilden aangaan”

Ik ben zelf op zoek gegaan naar zorgverleners die samen met mij dit avontuur wilden aangaan. Maar ik besef dat niet iedere patiënt weet hoe dit aan te pakken. Daarom hoop ik dat er in de toekomst meer aandacht zal zijn voor leefstijlgeneeskunde en er leefstijlcoaches kunnen ingeschakeld worden om patiënten te ondersteunen. Om het gedrag van mensen te veranderen, is gepersonaliseerde coaching nodig. Je leefstijl aanpassen vraagt behoorlijk wat wilskracht en doorzettingsvermogen van een patiënt. Zonder de steun, het advies en de peptalk van mijn zorgverleners, had ik het mogelijks al lang opgegeven. Heb ik dan nooit meer moeilijke momenten of klachten? Tuurlijk wel. Maar ik heb vooral geleerd om hier anders mee om te gaan. En ik leef nu veel bewuster. Een andere leefstijl werd mijn medicijn.

____________________________________________________________

Voortaan een melding krijgen als er een nieuwe blog is gepubliceerd of als er nieuws is m.b.t. Patient Empowerment? Abonneer je via de link op de homepage.

Wil je zelf een ervaring of standpunt delen via de blog van de vzw Patient Empowerment? Laat het ons weten.

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?

De nieuwsbrief heeft geen vaste periodiciteit. Het enige criterium om hem te versturen is de relevantie van de informatie. We spammen niet! Al geabonneerd? Excuses voor deze herinnering.

Je hebt succesvol gesubscribed!